Politiek gevangene Zeinab Jalalian in hongerstaking uit protest

22 juni 2020

De politiek gevangene Zeinab Jalalian is haar hongerstaking begonnen op 20 juni 2020. Ze protesteert hiermee ertegen dat ze niet wordt overgeplaatst uit de Qarchak-gevangenis.

Het verzoek van de politiek gevangene, die besmet is met het nieuwe coronavirus, is om ofwel overgeplaatst te worden naar de Evin-gevangenis, waar het grootste deel van de vrouwelijke politiek gevangenen is ondergebracht, ofwel terug te keren naar de gevangenis van Khoy, waar ze eerder verbleef.

Zeinab Jalalian verblijft tegenwoordig in de quarantainevleugel van de Qarchak-gevangenis, en toegang tot medische behandeling is haar geweigerd,

“De politiek gevangene Zeinab Jalalian is ook astmatisch. Vanwege haar infectie met het nieuwe coronavirus hoest ze voortdurend, en de toestand van haar longen is verslechterd. Nadat Covid-19 bij haar was vastgesteld, werd er een röntgenfoto van haar borstkas gemaakt en werd ze onmiddellijk teruggebracht naar de quarantainevleugel van de Qarchak-gevangenis”, vertelde een ingevoerde bron over Zeinabs gezondheidsproblemen.

Met hygiëne is het in deze quarantainevleugel vreselijk gesteld. Deze vleugel heeft zelfs minder voorzieningen dan andere gedeeltes van de gevangenis.

Een gespecialiseerde arts heeft onlangs over Zeinab Jalalian gezegd: “Ze dient te herstellen in een stressvrije omgeving met goede hygiënische omstandigheden en gezonde voeding, en bovendien onder medisch toezicht. Anders is het mogelijk dat haar luchtwegen onherstelbaar beschadigd raken.”

Van de situatie in de Qarchak-gevangenis wordt gesteld dat die zeer ernstig is. Vrouwen die Covid-19 hebben opgelopen zijn overgebracht naar een plek die ‘the Prison Club’ heet en onhygiënisch is en niet goed geventileerd. Daar worden ze vastgehouden zonder medische zorg, behandeling, of verantwoord voedsel.