Politieke gevangene Khadijeh Mehdipour geslagen en gewond

Politieke gevangene Khadijeh Medipour is donderdag door verschillende gewelddadige criminelen geslagen en gewond geraakt aan haar oog.

De Iraanse gevangenisorganisatie bevestigde het nieuws op vrijdag 11 februari en zei dat de reden voor het "conflict" "obsceniteit en belediging" was t.o.v. Ruhollah Khomeini, de stichter van het regime, Ali Khamenei, de Opperste Leider, Qassem Soleimani, de leider van de Iraanse elite Quds-Force, en Qassem Soleimani, die in januari 2020 in Irak werd gedood door een Amerikaanse drone-aanval.

Agenten van de inlichtingendienst van de IRGC hebben Khadijeh Mehdipour op 10 oktober 2021 gearresteerd. Twee dagen later brachten zij haar over naar de vrouwenafdeling van de Centrale Gevangenis van Ilam, waar zij een gevangenisstraf van 20 maanden uitzit.

Zij wordt daar sindsdien vastgehouden in strijd met het beginsel van scheiding van strafbare feiten.

Mehdipour, 34, was al een keer eerder gearresteerd op 3 oktober 2020, voor haar activiteiten op sociale media. Haar veroordeling bestond uit het betalen van 3 miljoen Toman in contanten.

Het Revolutionaire Hof van Ilam berechtte haar op beschuldiging van "propaganda tegen de staat" en belediging van Khomeini en Khamenei, de vorige en zittende opperste leider van het regime. De rechtbank veroordeelde haar tot 20 maanden gevangenisstraf.

De slechte levensomstandigheden van de gevangenen in Iran worden al jaren bekritiseerd door mensenrechtenactivisten en de Verenigde Naties.