Politieke gevangene Maryam Akbari Monfared belet haar familie te bellen

Maryam Akbari, stichting van de familieleden

Politiek gevangene Maryam Akbari Monfared werd op zondag 18 april 2021 belet om met haar familie te praten.

Maryam Akbari zou zondag om 18.00 uur haar familie bellen. Maar de agent die haar tijdens haar gesprekken controleert en begeleidt, was een uur te laat. Hiertegen protesteerde Maryam Akbari, waarop de agent reageerde met het abrupt verbreken van haar gesprek. Het werd haar niet toegestaan terug te bellen en haar gesprek met haar familie voort te zetten.

Politiek gevangene Maryam Akbari Monfared werd op 9 maart 2021 abrupt verbannen naar de gevangenis van Semnan. Sinds haar gewelddadige en gedwongen overplaatsing uit de Evin-gevangenis wordt zij geconfronteerd met verdubbelde druk en beperkingen.

Akbari Monfared wordt samen met gewone gevangenen vastgehouden in de algemene afdeling van de Semnan-gevangenis, dit in strijd met het beginsel van scheiding naar de aard van de misdaad.

De sanitaire omstandigheden in de algemene afdeling van de gevangenis van Semnan zijn erbarmelijk. Ondanks de wijdverbreide uitbraak van het coronavirus in de gevangenissen, gebruikt iedereen dezelfde slippers. De gevangenisautoriteiten verstrekken geen detergentia of ontsmettingsmiddelen aan de gedetineerden.

Akbari Monfared heeft maar heel weinig tijd om haar dagelijkse telefoontjes te plegen, die in het kantoor van de gevangenisbeveiliging en in aanwezigheid van een gevangenisbewaker moeten gebeuren.

De zus en broer van Maryam Akbari werden geëxecuteerd tijdens de massamoord op politieke gevangenen in de zomer van 1988. Nog twee broers van haar werden geëxecuteerd tijdens de massa-executies in het begin van de jaren tachtig.