Protesten, hongerstaking door politieke gevangenen en hun families in Iran

STFA, 21 Oktober 2015 - Dringende actie om levens te redden, oproep aan internationale mensenrechtenorganisaties om rechtenschendingen van gevangenen door de in Iran heersende religieuze dictatuur te veroordelen.

- Politieke gevangenen in sectie 2 van de Gohardasht-gevangenis in Karaj, (ten westen van Teheran) begonnen zondag 18 oktober slogans als “Dood aan het despotisme” en “Dood aan de dictator”  te scanderen, toen het Teheraanse hoofd van het gevangeniswezen Sohrab Soleimani samen met directeur Mardani van de Gohardasht-gevangenis de faciliteit aan ‘t inspecteren was. Politieke gevangenen scandeerden zo luid dat de verschrikte regimefunctionarissen gedwongen waren de gevangenis te evacueren, aldus berichten. De inzittenden protesteerden tegen de manier waarop de gevangenisautoriteiten omgingen met de regel inzittenden op grond van hun misdaden uit elkaar te houden. Om de marteling te verergeren en de druk op politieke gevangenen te verhogen mengt het regime hen onder criminele gevangenen of onder personen die aan gevaarlijke en besmettelijke ziekten lijden.

- Op het moment is de gezondheid van Mohammad Ali Taheri, een politieke gevangene in de Evin-gevangenis, zwaar aangetast na een hongerstaking van 70 dagen. Hij protesteert tegen het tegen hem uitgesproken inhumane doodvonnis.

- Volgens andere berichten van maandag 19 oktober demonstreerden honderden moeders van martelaren, familieleden van politieke gevangenen en mensenrechtenadvocaten op de Teheraanse Vanak Square tegen de ellendige omstandigheden van hun gevangengehouden geliefden en familieleden. Agenten van het Iraanse Ministerie voor Inlichtingen en Staatsveiligheid hielden de protesterenden vermomd als bouwvakkers en taxichauffeurs nauwlettend in de gaten. Repressieve troepen werden opgesteld om te beletten dat de menigte zou aangroeien en om 11.30u. hadden ze het gebied afgesloten, zodat geen verdere omstanders zich bij de verzamelde menigte  konden voegen.

- Op zaterdag 17 oktober werd er een andere protestdemonstratie buiten de Evin-gevangenis gehouden. Getuigen zagen veiligheidsagenten een aantal protesterenden arresteren.

STFA schreef een open brief aan de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de UNO, aan de Speciale Verslaggever voor de situatie van de mensenrechten in Iran, aan andere relevante verslaggevers en mensenrechtenadvocaten om het heersende religieuze fascisme in Iran wegens diens repressieve en criminele praktijken ten opzichte van gevangenen te veroordelen, speciaal ten opzichte van politieke gevangenen. Verder riep het deze instanties en oragnisaties op om het Iraanse regime ertoe te brengen de rechten van gevangenen te erkennen en respecteren.STFA, Stichting van de Familieleden