Protesten in verschillende steden als steunbetuiging aan de opstand in Khorramshahr

 

STFA: schieten op weerloze inwoners van Khorramshahr en onderdrukken van hun gerechtvaardigde vreedzame demonstraties zijn staaltjes van misdaden tegen de menselijkheid en roept op tot onmiddellijke actie van de VN-Veiligheidsraad.

 

02 juli 2018

Opstand in Iran

Op zondag 1 juli verzamelden families van gedetineerden zich voor het hoofdkwartier van de politie en riepen op tot de vrijlating van hun kinderen en familieleden.

's Nachts verzamelden zich volwassenen en jongeren in Ahvaz, Abadan, Mahshahr, Karoon en Khormoussa zich ter ondersteuning van de opstand in Khorramshahr. De jeugd van Ahvaz begon met demonstraties in de Naderi-straat waarbij slogans gescandeerd werden als: "Dood aan de dictator"; "Mijn leven in het belang van Karoon (rivier); "De inwoners van Khorramshahr zijn dorstig"; "Ja, ja tegen de revolutie".

In Khormoussa demonstreerde het volk, ondanks de indrukwekkende aanwezigheid van politieagenten, met de slogan "Mijn leven in het belang van Khorramshahr".

In Abadan draaiden volksdemonstraties in het district Selich uit op botsingen. De repressieve politiemacht had dit deel van Abadan omsingeld. De oproerpolitie had zich op de brug van de stad opgesteld en de toegangswegen afgesloten en liet de mensen niet toe over te steken.

De Revolutionaire Garde en de oproereenheden overvielen zaterdagavond de bijeenkomst van de dappere jeugd van Khorramshahr. Ondanks de sterke aanwezigheid van allerlei repressieve troepen confronteerden de dappere jongeren hen met het scanderen van de slogans "Dood aan Khamenei"; “Dood aan de Islamitische Republiek"; "Dood aan Rouhani"; "Kanon, tank, voetzoeker, de mullahs moeten ophoepelen"; "Wees niet bang; wees niet bang; we staan hier allemaal samen"; "Modderwater, zout water, en dat alles vanwege domme autoriteiten".

De aanval van huurlingen op woedende jongeren leidde tot straatgevechten. Een aantal mensen raakte gewond, waarvan  sommigen door directe schietpartijen en het afvuren van traangas. De demonstranten gingen ongewapend de confrontatie met de repressieve krachten aan en staken afvalbakken en banden in brand om de doorgang voor de huurlingen te blokkeren, en ze gooiden het door de huurlingen afgevuurde traangas terug. Het geweervuur was meerdere uren lang te horen in de hele stad. De agenten van de repressieve strijdkrachten hebben de nieuwe brug van Khorramshahr vernield, en de winkels en de bezittingen van het volk vernietigd om de weg vrij te maken voor verdere repressie. Een voertuig van de speciale oproereenheid werd door de woedende jongeren in brand gestoken.

Agenten van de inlichtingendienst en agenten in burger van het regime arresteerden zaterdagavond en zondagochtend in het wilde weg tientallen mensen bij een aanval op woonhuizen in verschillende delen van de stad.