Raisi roert zich door nieuwe repressieve maatregelen in te voeren tegen vrouwen in de zomer

Raisi roert zich door nieuwe repressieve maatregelen in te voeren tegen vrouwen in de zomer

Vanaf het moment dat het Iraanse heersende regime de macht greep, schiep het een grond voor het onderdrukken van Iraanse vrouwen door hen de verplichting van de hijab op te leggen. Het probeerde de maarschappij te terroriseren met zijn onderdrukkende plannen.

Het Iraanse regime probeert Iraanse vrouwen te onderdrukken onder het voorwendsel van het opleggen van de verplichte hijab door zijn neerdrukkende medewerkers de straat op of flyers naar kantoren te sturen.

Aan het begin van de zomer heeft het klerikale regime nieuwe repressieve plannen opgevat om Iraanse vrouwen toenemend te onderdrukken.

Op 5 juli heeft Ebrahim Raisi, de president van de moellahs, de vergadering geopend van het Hooggerechtshof van de Culturele Revolutie, met nieuwe bevelen over het opleggen van de hijab.

Het volgende verslag geeft een inkijkje in de repressieve plannen vanaf het begin van de zomer van 2022.

 

  •  Onderwijs gaat samen met het handhaven van de verplichte hijab

 

Om deugdzaamheid onder de aandacht te brengen en onzedelijkheid te voorkomen, richten we ons op jongeren en schoolgaande jeugd. Het Onderwijsministerie moet een training van docenten verzorgen tijdens de 3-maanden-durende zomervakantie. In de eerste plaats moeten docenten immers goed bedekt zijn, en lesgeven komt op de volgende plaats.

Iraanse docenten en educatiemedewerkers hebben de afgelopen maanden door de straten gemarcheerd om tegen hun moeilijke leefomstandigheden te protesteren en te eisen dat hun minimumloon wordt betaald en hun gevangengenomen collega's worden vrijgelaten.

In plaats van aandacht aan de eisen van de docenten te besteden, richt het regime zich op de kleding van docentes.

 

  •  Sluiting van cafés en restaurants vanwege onjuiste versluiering

 

Op 3 juli 2022 zijn 3 restaurants verzegeld in Qom omdat vrouwelijke klanten hun sluier hadden afgedaan en de restauranteigenaren werden ontboden op het Departement van de Staatsveiligheidsdiensten inzake Publieke Ruimtes om daar verder volgens de wet te worden behandeld.

 

  •  Nieuwe beperkingen voor vrouwelijke regeringsmedewerkers

 

Een andere ontwikkeling heeft te maken met het Hoofdkwartier voor de Aanmoediging van Deugdzaamheid en Preventie van Onzedelijkheid. Deze instantie heeft een communiqué verspreid naar regeringskantoren en overheidsorganisaties. Deze memo vertelt over criteria voor "Hijab en Kuisheid", en legt verscheidene nieuwe restricties op aan vrouwelijke medewerkers. De volgende horen daarbij:

 

- Vrouwen mogen geen andere hoofdbedekking dragen dan een maghna'eh of een chador. Een Maghna'eh is een hoofddoek die de nek, schouders en een deel van de borststreek bedekt. Een chador is een zwart van-top-tot-teen-kledingstuk dat het hele lichaam bedekt.

 

- Zij mogen niets anders dragen dan loszittende kleding en lange mantels.

 

- Ze mogen geen mantels dragen die kort en nauwsluitend zijn en korte mauwen hebben.

 

- Ze kunnen geen mantels boven de knieën dragen en de mantel mag niet open zijn aan de voorkant.

 

- Ze moeten non-transparante kousen dragen. Ze mogen geen korte en onconventionele sokken dragen.

 

- Schoenen moeten conventioneel zijn en geschikt voor de werkomgeving. Vrouwen mogen geen hoge hakken of onconventionele schoenen dragen.

 

- Ze mogen geen makeup dragen en hun handen mogen niet gemanicuurd zijn.

 

- Ze mogen geen nagellak of kunstnagels dragen.

 

- Ze mogen geen parfum gebruiken, en ook geen eau de cologne met een sterke geur.

 

  •  Onjuist gesluierde vrouwen geweerd uit publieke diensten

 

De managers en directeurs van kantoren en banken zijn ertoe verplicht diensten te weigeren aan individuen die zich niet aan de religieuze hijab in kantoren houden.

De Officier van Justitie van Mashhad heeft een brief geschreven aan de Gouverneur van de stad om er bij hem op aan te dringen dat hij dient te voorkomen dat onjuist gesluierde vrouwen metrostations in komen. De brief van de officier van justitie circuleerde op social media. In de brief stond dat de gemeente was ingelicht over het verhinderen van toegang van onjuist gesluierde vrouwen. De Commandant van de Staatsveiligheidsdienst maakte bekend dat hij er klaar voor was om om te gaan met hen die de regels schonden.

De Stichting van de Familieleden gelooft dat de verplichting van de hijab een duidelijke schending is van mensenrechten. De Stichting roept de speciale VN-rapporteur voor geweld tegen vrouwen en alle mensenrechtenorganisaties op om het Iraanse regime verantwoordelijk te houden voor onderdrukking van Iraanse vrouwen en het gebruiken van geweld tegen hen.