Situatie van Ahwazi Gedetineerden

 

Het volgende verslag spreekt over het laatste nieuws betreffende gedetineerden van de grote demonstraties in Khozestan in maart 2018.

 

Methode en aantallen gearresteerden
Dit waren allemaal willekeurige arrestaties. Een gedetineerde haalde aan dat de agenten hele gezinnen, zelfs kinderen, arresteerden en hen overbrachten naar gevangenissen.
Bijvoorbeeld: Jalil Hawaii (Saedi) werd gearresteerd samen met zijn vrouw, met zijn schoonzoon, met zijn dochter en met zijn twaalfjarige zoon, Heydar en met zijn drie jaar oude kind. Zij warden allemaal overgebracht naar de Fajr Gevangenis.


Een gedetineerde vertelde op voorwaarde van zijn anonimiteit: “Alleen al in de Sheyban Gevangenis zaten 500 gedetineerden in één aparte afdeling. Meer dan 25 jongeren zijn overgebracht naar de Fajr Gevangenis of Jongeren Centra.

Er waren onder ons invaliden uit de regio’s Mullah Shieh en Eigndou (Seyed Karim). Bijvoorbeeld: Saeed Nemati was een zwakbegaafde uit Mullah Shieh en er was een geestelijk gestoord persoon uit Eigndou, die net uit een psychiatrisch ziekenhuis kwam…”

 

Detentie- en martelcentra
De gedetineerden stonden onder druk, werden ondervraagd en gemarteld in deze gevangenissen en detentiecentra:

  • de Sepidar Gevangenis (mannen- en vrouwenafdelingen)
  • de Sheyban Gevangenis (het Ahwaz Professioneel Trainingscomplex)
  • het detentiecentrum van Ahwaz inlichtingendienst in Chahar Shir.

 


De autoriteiten hebben oude en verafgelegen detentiecentra heropend en daar de gedetineerden naar toe gebracht, inclusief:

  • het Golf Detentiecentrum (eigendom van IRGC in de Modares Boulevard in Ahwaz)           
  • Ahwaz’s Corps No. 6 detentiecentrum
  • Jongerencentrum (voorheen de Fajr Gevangenis)

 

 

Detentie omstandigheden

  • Mannen onder de 18 worden vastgezet in de Fajr Gevangenis (Jongerencentrum voor Stichtelijk Onderricht)
  • Vrouwen worden ingesloten in de Sepidar Gevangenis in Ahwaz. Hun aantal bereikt de 150, van wie er 15 zijn gearresteerd bij Ahwaz demonstraties; onder hen:

-       Khadijeh Naysi

-       Ayesheh Naysi

-       Leila Barvayeh

-       Ezat Ka’abi

-       Nadia Mohammadi Poor (Hamidi)

  • De opgelegde borgsommen bedroegen tussen de 100 tot 150 miljoen tomans. Veel families kunnen zoveel geld niet bij elkaar krijgen, dus hun kinderen zijn in de gevangenis gebleven.

(No to Prison, No to Excution – 23 mei 2018)