Snel actie om executies in Iran te stoppen. Politiek gevangene, onschuldige activist voor mensenrechten ‘Ramin Hossein Panahi’ zal snel geëxecuteerd worden.

STFA – 26 oktober 2017

 

Het Iraanse ministerie van Inlichtingen en Veiligheid laat na 124 dagen een familielid van deze politieke gevangene weten dat hij snel geëxecuteerd zal worden.

 

Ramin Hossein Panahi werd, toen hij werd gearresteerd door de Revolutionaire Garde van het Regime, de ISGC, in zijn middel geschoten. Dit gebeurde op 23 juni 2017 toen hij een familielid ging bezoeken.

 

Kort hierna werd hij overgebracht naar het Veiligheids-detentie centrum en onderworpen aan marteling en ondervraging terwijl hij gewond was.

 

Tenslotte, nadat er in vier maanden geen nieuws over deze politieke gevangene vrijkwam, dit terwijl zijn familie het Ministerie hier frequent om vroeg, vertelde het Ministerie van Inlichtingen en Veiligheid zijn moeder en zus dat hij door het Ministerie was gearresteerd.

 

Ze vertelden zijn familie: “Hij zal naar een andere plaats worden overgebracht, en het zal hem niet worden toegestaan om bezoek te ontvangen. U zal moeten wachten tot u bericht krijgt over zijn executie en nachtelijke begrafenis. Uw frequentie verzoeken en bezoeken aan ons zullen geen resultaat opleveren.”.

 

Na de ontvangst van deze berichten stortte Mamin’s moeder volledig in, in bewusteloze toestand werd ze naar het ziekenhuis vervoerd.

 

Volgens een ander rapport, zou Ramin’s broer, Afshin Hossein Panahi, door de rechtelijke commissie van de stad Sanandaj, voor achtenhalf jaar naar de gevangenis zijn gestuurd.

Deze burgerrechten-activist, die een geschiedenis heeft van samenwerken met milieu-organisaties hoorde de aanklacht omdat hij de Nowruz[1]-ceremonie hield en samenwerkte met Koerdische groepen.

 

Afshin Hoessein Panahi werd gearresteerd op 26 juni van dit jaar nadat zijn broer Ramin in zijn huis was gearresteerd.
[1] Nowruz; Perzisch, letterlijk: ‘nieuwe dag’; voorjaars- of nieuwjaarsfeest dit valt rond 21 maart.