Solidariteitsverklaring NGO's met Iraanse demonstranten

Mahsa Amini, een 22-jarige vrouw uit Saqqez, provincie Koerdistan, werd op dinsdag 13 september in Teheran gearresteerd door de "Guidance Patrol", onder het voorwendsel van "mal-veiling" en werd vervolgens in hechtenis geslagen, wat leidde tot haar hersenletsel en dood.
Na de brute moord op Mahsa Amini ontstonden in heel Iran massale protesten, die nog steeds doorgaan. Vervolgens escaleerde de omvang van de volksprotesten, vooral van vrouwen en jongeren, tot meer dan 130 steden in 31 provincies van Iran. Protesten vonden ook plaats in 16 belangrijke universiteiten in Teheran en andere steden. De repressieve troepen hebben traangas op de demonstranten afgevuurd en met geweerschoten aangevallen. Bij de onderdrukking van de protesten zijn ten minste 100 demonstranten gedood en honderden gewond geraakt. Naar verluidt zijn duizenden mensen gearresteerd.
Ook werden mensen in een groot deel van Iran geconfronteerd met verstoringen en onderbrekingen van het internet. Deze repressieve actie van het regime is bedoeld om het versturen van nieuws en het publiceren van foto's op sociale media te verhinderen en om de omvang van de bloedbaden te censureren en te verdoezelen.
Amnesty International heeft herhaaldelijk opgeroepen tot onderzoek naar en vervolging van Ebrahim Raisi, de huidige president van het regime, voor zijn rol in de massamoord op politieke gevangenen in 1988. Amnesty International noemde deze massamoord in haar jaarboek 2018 "een doorlopende misdaad tegen de menselijkheid". Bij de opstand van het Iraanse volk in november 2019 werden meer dan 1500 demonstranten door het regime gedood. Het hele Iraanse volk moet het recht krijgen tot vrije toegang tot communicatie en internet om zijn basisrechten te verdedigen.
Wij, ondergetekenden, roepen de internationale instellingen en lidstaten van de Verenigde Naties op om:
* Deze misdaden krachtig te veroordelen en dringend maatregelen te nemen om de repressie in Iran te stoppen.
* De dialoog en de diplomatieke betrekkingen met het regime te beëindigen en verbreken tot het alle gearresteerde betogers vrijlaat.
* De misdaden van dit regime voor te leggen aan de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.
* De autoriteiten die verantwoordelijk zijn voor deze repressie en systematische moorden voor het gerecht te brengen.

Ondertekenaars:
NGO's
Disability Council International;
Martin Ennals Stichting;
Association Ma'onah for Human Rights and Immigration (AMHRI);
Foro Penal
ACAT-Bruxelles (Belgique francophone) Actie van christenen voor de afschaffing van foltering.
FH (Fagbevægelsens Hovedorganisation);
Dansk Metal Østjylland;
JVMI-Justice for the Victims of the 1988 Massacre in Iran;
Vereniging Ma'onah voor mensenrechten en immigratie (AMHRI);
Pax Christi Australië;
Femmes la Force du Changement;
Edmund Rice Centre;
Crosslink Church Australië;
Stichting Bill Crews;
A.P.A.D.A.R (Asociatia Pentru Apararea Drepturilor Apatrizilor si Refugiatilor);
Italiaanse Federatie voor Mensenrechten (FIDU);
Democratisch forum voor Zuid-Azië (SDAF)
Nieuwe rechten van de mens;
ADCALI, vereniging voor de verspreiding van cultuur, kunst en literatuur in Iran.
Europese vereniging voor Iraakse vrijheid EIFA
Comité de Soutien aux droits de l'homme en Iran (CSDHI);
Alliance to Renew Co-operation among Humankind (ARCHumankind);
Vereniging ter bevordering van de democratie en de eerbiediging van de mensenrechten;
Asociatia Judeteana Protectie Sociala "Raza De Luna";
Comunitatea "SIRIA LIBERA" Din Romania;
Sirienni Liberi
Grace Church Canberra;

Mensenrechtendeskundigen
Manfred Nowak, voormalig speciaal VN-rapporteur inzake foltering en andere wrede, onmenselijke of onterende behandeling (2004-2010); voormalig lid van de VN-werkgroep inzake gedwongen of onvrijwillige verdwijningen (WGEID); voormalig rechter bij de mensenrechtenkamer voor Bosnië en Herzegovina - (Oostenrijk)
Alfred De Zayas, voormalig onafhankelijk VN-deskundige voor de bevordering van een democratische en rechtvaardige internationale orde (2012-2018) - (Verenigde Staten)
Eric David, voormalig lid van de bij de VN aangesloten internationale commissie voor humanitaire feiten (2006-2016); hoogleraar internationaal publiekrecht. Em., Université Libre de Bruxelles - (België)
Soledad Villagra de Biedermann, voormalig VN-mensenrechtendeskundige (VN-werkgroep willekeurige detentie), universiteitsprofessor, Asunción, Paraguay.
Andreas Bummel, uitvoerend directeur, democratie zonder grenzen
Sara Chandler QC, raadslid van de Law Society of England and Wales, voormalig voorzitter van de mensenrechtencommissie van de Law Society, voormalig voorzitter van de European Bars Federation (FBE) - (Verenigd Koninkrijk)