Speciaal bericht – Protesten in Behbahan leiden tot de arrestatie van een vrouw door staatstroepen

17 juli 2020

In de stad Behbahan in de provincie Khuzestan hebben onlangs protesten plaatsgevonden, vergelijkbaar met de Iraanse opstanden van 2019 en 2020. Net als toen greep de regering in: nu heeft zij verschillende demonstranten gearresteerd en  internettoegang in Khuzestan geblokkeerd.

Video’s die zijn gepubliceerd op sociale media laten groepen van tientallen inwoners van Behbahan zien die op donderdagavond 16 juli de straat op gingen.

De betogingen vonden plaats uit onvrede met de onder de crisis lijdende economie en de uitvaardiging van de doodstraf tegen deelnemers aan de protesten in november 2019 in Iran.

Staatstroepen reageren fel

Tijdens de bijeenkomst donderdagavond in Behbahan gebruikten veiligheidstroepen traangas, oefenden ze luchtaanvallen uit, en arresteerden ze demonstranten.

Volgens betrouwbare bronnen is een van de gevangenen Farzaneh Ansarifar, de zus van Farzad Ansarifar, een slachtoffer van de opstand van november 2019.

In een officiële verklaring gaven staatsveiligheidstroepen in Behbahan aan dat ze ferm zullen optreden tegen deze beweging.

Het bericht, uitgegeven op vrijdagochtend 17 juli, luidt als volgt: “Mijd elke bijeenkomst die uit kan lopen op een anti-regimeprotest. De staatsveiligheidstroepen zullen ferm optreden tegen deze wanhopige bewegingen in overeenstemming met hun wettelijke plichten.” (Het door de staat gerunde nieuwsagentschap Mehr – 17 juli 2020)

Ondertussen noemde Mohammad Azizi, de staatsveiligheidschef in Behbahan, de protesten “illegaal”. Hij vervolgde: “De betoging volgde op een oproep. De staatsveiligheidstroepen zullen handelen naar hun plichten en elke verstoring van de openbare orde met volle kracht inperken.” (Het door de staat gerunde nieuwsagentschap Young Journalists Club – 17 juli 2020)

De door de staat gerunde website Roydad-24 publiceerde een artikel over de onderdrukking van de bevolking door de agenten. De headline van Event 24 luidde: “Details van de betoging in Behbahan / Internet in Khuzestan onderbroken, Iraanse veiligheidstroepen vuren traangas af om demonstranten uiteen te drijven.”

De bron schreef toen: “Gisteravond vonden in Behbahan volksopstanden plaats. Blijkbaar was de reden voor deze bijeenkomst de uitvaardiging van de doodstraf tegen drie jonge demonstranten, wat natuurlijk samenging met de economische problemen van de bevolking.”

Roydad-24 voegde daaraan toe: “Reuters beweert in een nieuwsbericht dat veiligheidstroepen traangas hebben gebruikt om de menigte uiteen te drijven. Berichten uit Khuzestan laten zien dat de internetverbinding in deze provincie zwak is. Netblocks, dat het internet in verschillende landen in de gaten houdt, schreef dat het internet in de provincie Khuzestan sinds 22.00 uur gisteravond is onderbroken.”

Over de arrestaties en veiligheid schreef Roydad-24 het volgende: “Volgens activisten op sociale media is Farzaneh Ansarifar gearresteerd, de zus van Farzad Ansarifar, een van de slachtoffers van de opstand in november 2019.”

Internet neergehaald om informatielekken te voorkomen

Het internet werd in Khuzestan afgesloten om 22.00 uur Iraanse tijd. Eerst werd het internet in Behbahan verstoord; daarna werd alle toegang tot internet in Khuzestan geblokkeerd. Netblocks meldde dat het internet in Khuzestan was afgesloten vanaf 22.00 uur lokale tijd.