studenten meer dan 24 maanden onwettig vastgehouden

Internationale campagne voor de vrijlating van Ali Younesi en Amirhossein Moradi:
De organisatie Scholars at Risk (SAR) steunt de twee studenten om hen te vrijwaren van de doodstraf. Volgens SAR proberen de machthebbers in Iran iedere kritiek onder studenten op het regime te onderdrukken.
De studenten Ali Younesi en Amirhossein Moradi worden al meer dan 24 maanden naar willekeur en onder zwakke voorwendselen vastgehouden in de Evin-gevangenis in Teheran. De geheime dienst van het regime gebruikt verzinsels om hen te beschuldigen van "het in gevaar brengen van de staatsveiligheid" en het hebben van contacten met oppositiegroepen. Sinds hun arrestatie worden de twee studenten herhaaldelijk fysiek en mentaal zwaar onder druk gezet om valse bekentenissen af te leggen waarin ze zichzelf in feite beschuldigen.
De organisatie Scholars at Risk (SAR) heeft een open brief geschreven waarin de onmiddellijke vrijlating van Ali Younesi en Amirhossein Moradi wordt geëist. SAR is een internationaal netwerk van meer dan 600 universiteiten en hogescholen in 42 landen, voor de bescherming van wetenschappers die risico lopen. De organisatie komt op voor de mensenrechten van wetenschappers en respect voor de principes van academische vrijheid, waaronder vrijheid van meningsuiting.
Tot hun arrestatie op 10 april 2020 studeerden Ali Younesi en Amirhossein Moradi computerwetenschappen en natuurkunde aan de Sharif University of Technology in Teheran. Zij behoren tot de zeer getalenteerde studenten die prijzen hebben gewonnen in verschillende competities. In 2018 won Ali Younesi met het Iraanse team de gouden medaille op de Internationale Astronomie Olympiade.


Bedreigd met de doodstraf
In de brief drukt de organisatie Scholars at Risk hun bezorgdheid uit dat de twee studenten het risico lopen om ter dood veroordeeld te worden, simpelweg vanwege hun kritische opvattingen en hun deelname aan vreedzame burgerprotesten.
Volgens SAR werden Ali Younesi en Amirhossein Moradi sinds het begin van hun detentie 60 dagen in eenzame opsluiting vastgehouden. Ze werden geslagen en anderszins gemarteld. Ali Younesi raakte ernstig gewond door klappen op zijn linkeroog. Noodzakelijke medische zorg werd hem ontzegd.
De opsluiting en mishandeling van de twee studenten is tekenend voor de manier waarop de machthebbers in Iran iedere kritiek op het regime onder de studenten proberen te smoren. Iedereen die op de een Iraanse universiteit opkomt voor zijn recht op een politieke mening, moet vrezen voor vervolging.
In november 2021 riep Amnesty International op tot de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van Ali Younesi en Amirhossein Moradi, die alleen worden vastgehouden op grond van feitelijke of vermeende banden van hun familieleden met oppositiegroepen. Totdat hun vrijlating, moeten ze worden gevrijwaard worden van marteling en andere vormen van mishandeling en moeten ze onmiddellijk toegang hebben tot medische zorg en de medicijnen die ze nodig hebben. Ook moet contact mogelijk zijn met hun familie en een juridisch adviseur van hun keuze. Er moet een onafhankelijk onderzoek komen naar de beschuldigingen dat de twee zijn gemarteld op de dag van hun arrestatie en dat ze worden vastgehouden onder omstandigheden die in strijd zijn met het absolute verbod op foltering en andere vormen van mishandeling.