Tawheed Darvishi, een van de gevangenen van de landelijke protesten, loopt het risico geëxecuteerd te worden

Tawheed Darvishi, een van de gevangenen van de landelijke protesten, loopt het risico geëxecuteerd te worden

Het doodvonnis van Tawheed Darvishi in de gevangenis van Tabriz is mondeling meegedeeld aan zijn familie. Het hoofd van de afdeling die de zaak behandelt heeft de familie met beledigingen de afdeling uitgeschopt.
Iranian Human Rights Society 5 november; Hangaw organisatie heeft dit gemeld. De 27-jarige Tawheed Darvishi, een inwoner van het dorp Gernavik, district Ghatour (district Khoi), zonder advocaat en met de minimale rechten van een gevangene, is ter dood veroordeeld. En dit vonnis is mondeling meegedeeld aan zijn familie.
Tawheed Darvishi is 27 jaar oud, getrouwd en vader van twee kinderen. Hij werd op zaterdag 15 oktober 2022 gearresteerd tijdens landelijke protesten in Tabriz.
In dit verslag waarin geïnformeerde bronnen worden geciteerd, staat: "Tawheed Darvishi is de bestuurder (van een personenauto). Op de dag van zijn arrestatie stopte hij met zijn auto op straat en was hij een blik benzine aan het kopen. Hij werd gearresteerd en geslagen door regeringstroepen.
Volgens dit verslag behandelt het hoofd van de afdeling de zaak van Tawheed Darvishi. Na de mondelinge kennisgeving van het doodvonnis aan zijn familie (zonder voltooiing van de juridische procedures) beledigde en bedreigde hij hen en schopte hen uit het afdelingsgebouw.
"De rechter stond niet toe dat Tawheed's familie een advocaat in de arm nam. En omdat zijn familie analfabeet en erg arm is, konden ze niets voor hem doen."
Tawheed Darvishi zit momenteel gevangen in de centrale gevangenis van Tabriz. En staat onder grote druk wat betreft zijn geestelijke toestand.
Hengaw maakte ook bekend dat Tawheed Darvishi zware fysieke en mentale martelingen heeft ondergaan sinds zijn arrestatie. En dat hij niet eens de minimale rechten van een gevangene had.

Over de landelijke protesten
De recente landelijke protesten begonnen met de dood van Mahsa Amini, een 22-jarig meisje uit Saqqez. Op de avond van 14 september 2022 werd zij nabij het Haqqani-metrostation gearresteerd door de Irshad patrouille (zedelijkheidspolitie) onder het voorwendsel dat zij geen hijab droeg. En ze stierf ten gevolge van klappen op haar hoofd in het Kasri-ziekenhuis.

Deze protesten zijn toen begonnen. Met deze protesten eisen de mensen de omverwerping van het heersende systeem en de invoering van veiligheid, vrijheid en democratie.

Tijdens deze protesten zijn meer dan 300 mensen, waaronder 40 kinderen, omgekomen. En meer dan 20.000 personen zijn gearresteerd (volgens de statistieken van de regering).