Twee Iraanse vrouwen gearresteerd en vastgezet in Mashad en Ahvaz

Geschreven op 9 november 2018 

Twee Iraanse vrouwen genaamd Azam Dideban en Ameneh Zaher Sari zijn gearresteerd en vastgezet door de veiligheidsdienst en de geheime dienst in Mashad en Ahvaz resp. op 5 en 6 november 2018.

Azam Dideban werd op 5 november 2018 gearresteerd bij de protestbijeenkomst buiten voor het Ibn-a Sina Hospitaal van Mashad, waar men de vrijlating eiste van de leraar-activist Hashem Khastar die door de Staatsveiligheidsdienst was gearresteerd.

De Staatsveiligheidsdienst had aangekondigd dat allen die bij deze bijeenkomst gearresteerd waren, dezelfde avond vrijgelaten waren, maar Azam Dideban was niet vrijgelaten. Zij werd naar het detentiecentrum van de Geheime Dienst gebracht.

Op woensdagmorgen 7 november 2018 heeft één van Didebans familieleden zich gewend tot het Departement van de Geheime Dienst in Mashad om naar haar te informeren, maar agenten zeiden dat mevrouw Dideban op bevel van een rechter gevangen moet blijven en dat het haar in het geheel niet is toegestaan bezoek te krijgen.

Ameneh Zaher Sari is afgestudeerd econoom en woont in de Alavi wijk van Ahvaz. Ahmeneh is de derde persoon in haar familie die gearresteerd en vastgezet werd deze laatste paar dagen. Agenten van de Geheime Dienst hebben op 5 november 2018 haar vader, Hattab, en haar broer, Amin Zaher Sari, gearresteerd en weggevoerd naar een onbekende locatie.

Het Iraanse regime heeft in de maand oktober een aantal vrouwen gearresteerd en opgesloten onder wie burgeractivisten, mensenrechten activisten en religieuze minderheden.

Hakimeh Ahmadi burgerrechtenactiviste en moeder van twee kinderen is gearresteerd en vanaf 18 oktober 2018 vastgezet door veiligheidsagenten in Marand, in de provincie Oost-Azerbeidjan. Zij is lichamelijk en verbaal gemarteld en heeft gebroken vingers en ribben.

Lamya Hemadi, 20 en zeven maanden zwanger is thuis, in Susangerd in de provincie Khuzestan, op 6 oktober 2018 gearresteerd en gedetineerd 

Twee andere vrouwen, Zoudiyeh Afrawi, 55, en Ghaisiyeh Afrawi, 60, inwoners van het dorp Albou Afri in Susangerd, werden ook opgepakt samen met hun zoons op 22 oktober 2018.

De Baha’i vrouwen, Elham Salmanzadeh en Niloufar Hakimi zijn ook gearresteerd resp. in Karaj en Shiraz.