Vakbondsactivist Mehdi Fathi overgebracht naar gevangenis

Mehdi Fathi

Mehdi Fathi, een activist van de lerarenvakbond, is overgebracht naar de Adelabad-gevangenis in Shiraz om zijn straf uit te zitten. Fathi werd op 8 juni door veiligheidstroepen bij hem thuis opgepakt.

Volgens een welingelichte bron: "Fathi viel van de trap en raakte gewond tijdens zijn arrestatie door de staatsveiligheidstroepen, waarna hij werd overgebracht naar de gevangenis en daar pas werd  behandeld."

De vakbondsactivist werd op 8 juni gearresteerd door veiligheidstroepen in zijn huis in een dorp in de provincie Fars, in het zuiden van Centraal-Iran.

In maart 2022 werd Mehdi Fathi aanvankelijk veroordeeld tot 12 jaar gevangenisstraf, twee jaar ballingschap in Garmsar, twee jaar reisverbod en twee jaar intrekking van het paspoort op beschuldiging van "samenscholing en samenspanning om de nationale veiligheid te verstoren, propaganda tegen het regime en belediging van de leider en oprichter van het regime".

De straf werd door het Hof van Beroep van de provincie Fars teruggebracht tot acht jaar gevangenisstraf, intrekking van het paspoort en een reisverbod.

Hij zou vijf jaar achter de tralies moeten zitten volgens artikel 134 van het Islamitisch Wetboek van Strafrecht, dat verdachten toestaat alleen de langste straf uit te zitten in zaken waarbij sprake is van meerdere veroordelingen.