Veiligheidsbeambten Schieten Zonder Onderscheid Te Maken En Doden Kinderen In Iran

children in Iran

In al die jaren waarin het regeert schendt het Iraanse regime de rechten van burgers met wrede en neerdrukkende methoden.

Kinderen zijn altijd slachtoffer geweest van systematische schendingen van mensenrechten in Iran.
Onder het klerikale regime in Iran worden kinderrechten geschonden via executies, kinderarbeid, ontzegging van onderwijs en kindhuwelijken.
Het regime snoeit routinematig elk jaar in het budget voor onderwijscentra of ondersteuningscentra voor kinderen en tieners en verhoogt daarvoor in de plaats de budgetten van onderdrukkende troepen en staatspropaganda.
Ondertussen komt het schieten en doden van kinderen af en toe in het nieuws in Iran. Direct schieten op kinderen in de westelijke regio's van het land, maar ook in de provincie Sistan en Baluchistan onder het mom van de behandeling van "mensenhandel" is staande praktijk geworden.
Kinderen worden gedwongen te werken als kruiers (kolbars) of brandstofdragers in west- en zuidoost-Iran, regio's die tot de meest misdeelde van het land behoren.
De staatsveiligheidsbeambten zijn nooit verantwoordelijk gehouden voor het vermoorden van burgers, kinderen in het bijzonder, en de rechterlijke macht onderneemt geen serieuze actie wat het vervolgen van misdadigers betreft.
De beambten hebben nooit hun verantwoordelijkheid geaccepteerd voor het beschermen van kinderrechten en zijn nooit verantwoordelijk gehouden voor mensenrechtenschendingen in Iran.
Op 31 juli hebben staatsveiligheidsbeambten het vuur geopend op een auto bij een checkpoint in Khorramabad, in het westen van Iran, waarbij ze de 11-jaar-oude Mehdi en 9-jaar-oude Matin Rashedimanesh hebben gedood, broers van elkaar. Rapporten wijzen erop dat de staatstroepen op de auto hebben geschoten omdat die illegale waar zou bevatten, ondanks dat de beambten wisten dat er gezinsleden in de auto zaten. De staatsveiligheidstroepen hebben de ouders van de kinderen gearresteerd na de schietpartij. Op 19 januari hebben staatsveiligheidstroepen in Zanjan het vuur geopend op een personenaut’o waarbij ze een onschuldig 8-jaar-oud meisje genaamd Mezgin Palangi hebben gedood, en haar 16-jarige zus Falak Palangi hebben verwond. Degenen in de auto waren een moeder met haar twee dochters en een zoon.
Op 10 mei 2021 hebben de staatveiligheidstroepen in Sistan en Baluchistan een Baluchi-kind neergeschoten in Iranshahr. Het kind is geïdentificeerd als de 5-jaar-oude Meisam Narouie.
Een blik op het duistere dossier van de rechtenschendingen van het Iraanse regime laat zien dat het neerschieten van kinderen om de belangen van de regering veilig te stellen veelvuldig gebeurt.
Het Iraanse regime heeft in de afgelopen 4 decennia straffeloos Iraniërs gedood, onder wie kinderen.
Tientallen kinderen zijn door Iraanse veiligheidstroepen gedood tijdens de protesten door het hele land in november 2019. Minstens 22 kinderen werden toen doodgeschoten door Iraanse veiligheidsbeambten die onrechtmatig met echte kogels schoten op onbewapende demonstranten en omstaanders, volgens een onderzoek van Amnesty International. 29 kinderen bevonden zich onder 176 mensen die zijn gedood bij het neerhalen van vlucht 752 van Ukraine International Airlines door de Iraanse Revolutionaire Garde in januari 2020.
Het neerschieten van kinderen door de staatstroepen en het gebrek aan verantwoordelijk-houden van de autoriteiten voor deze moorden is deels van het systematische onderdrukkingsbeleid van het regime dat een duistere geschiedenis heeft wat executies en het doden van kinderen betreft.
Het Iraanse regime heeft onrechtmatig meer dan 30.000 politiek gevangenen geëxecuteerd in de zomer van 1988. Honderden slachtoffers van dit bloedbad zijn gearresteerd toen ze minderjarig waren.
Een straffeloosheidscrisis in Iran heeft medewerkers van het regime ertoe in staat gesteld hun mensenrechtenschendingen voort te zetten en beloond te worden in plaats van verantwoordelijk te worden gehouden.