Veiligheidstroepen doen inval in huizen van 13 Baha'i-burgers, arresteren er acht in Centraal-Iran

De staatsveiligheidsdiensten zijn vandaag de huizen van 13 Baha'i-burgers binnengevallen in de stad Baharestan in de Centraal-Iraanse provincie Isfahan. Veiligheidstroepen hebben ten minste acht Baha'i-burgers gearresteerd.

Het gaat hierbij om Sara Shakib, Firouzeh Rastinejad, Sanaz Rasteh, Azita Rezvani, Mojgan Pourshafi, Nasrin Khademi, Afshin Vajdani, en zijn vrouw Noushin Hemmat. Zij zijn naar een onbekende plaats overgebracht.

Tijdens de invallen hebben de veiligheidstroepen een aantal persoonlijke bezittingen van de Bahá'í-burgers in beslag genomen, waaronder laptops, mobiele telefoons, boeken en pamfletten met betrekking tot het Bahá'í-geloof, familiefoto's en enkele cd's.

Een bron dichtbij Sara Shakib, die vandaag werd gearresteerd, zei: "Mannelijke agenten liepen langs Sara Shakib, terwijl deze sliep. Ze gingen gewelddadig om met haar moeder en een ander familielid. Zo'n 16 agenten, die met vier auto's kwamen, inspecteerden alle drie verdiepingen van het huis en na een grondige inspectie toonden ze een arrestatiebevel voor Sara Shakib en namen haar mee. Ze zeiden dat de familie om 6 uur naar de rechtbank van Isfahan in de Nikbakhtstraat moest komen. Ze hadden ook een arrestatiebevel voor haar jongere zus, de 21-jarige Samira Shakib, en vertelden haar dat ze moest verschijnen wanneer ze haar riepen of opriepen."

De broer van mevrouw Shakib, Sina Shakib, student toegepaste statistiek in het vierde semester, werd vorige week van de universiteit van Isfahan gestuurd omdat hij het Bahá'í-geloof aanhing.

De huiszoeking bij andere Baha'i-burgers begon rond 6 uur vandaag en duurde tot ongeveer 1 uur 's middags, vaak met geweld. Naar verluidt hebben agenten de deur van een van de 13 bahá'í-burgers geforceerd, terwijl deze niet thuis was.

In 2015 werd ook Sara Shakib, een studente statistiek aan de Kashan National University, in het eerste semester van de universiteit gestuurd. Ook haar zus, Samira, werd in 2018 hoger onderwijs ontzegd, omdat zij het Bahá'í-geloof aanhing.

Baha'i-burgers in Iran worden geconfronteerd met een nieuwe golf van arrestaties en invallen in hun huizen in verschillende steden in het hele land.

In de afgelopen maanden zijn tientallen Bahá'í-burgers vastgezet of gedagvaard om hun gevangenisstraf te aanvaarden vanwege hun religieuze geloof. Sommigen zijn lastiggevallen door de staatsveiligheidsdiensten die hun huizen binnenvielen en doorzochten.

Bahai-vervolging in Iran

Baha'i-burgers in Iran worden door de staat lastiggevallen en gediscrimineerd en hun geloof wordt niet officieel erkend.

Sinds de Islamitische Revolutie van 1979 worden de Iraanse Bahá'ís systematisch vervolgd als onderdeel van het regeringsbeleid.

In de afgelopen jaren is veel Bahá'ís de toegang tot het hoger onderwijs ontzegd en werden hun bedrijven gesloten. Velen werden vervolgd vanwege hun geloofsovertuiging.

Volgens niet-officiële bronnen zijn er in Iran meer dan 300.000 mensen die het Bahai-geloof aanhangen.

Tijdens het eerste decennium van deze vervolging zijn meer dan 200 van de Iraanse Bahai's gedood of geëxecuteerd. Honderden anderen werden gemarteld of gevangengezet, en tienduizenden verloren hun baan, toegang tot onderwijs en andere rechten - en dat allemaal uitsluitend vanwege hun geloofsovertuiging.