Verlof ontzegd van een gevangenisrechtenactivist ondanks de uitbraak van het coronavirus

Sepideh Farhan, een burgerrechtenactivist in de Evin-gevangenis, heeft ondanks de uitbraak van het Coronavirus en de belofte van tijdelijke vrijlating vorige week door de gevangenisautoriteiten, geen toestemming gekregen voor verlof. 

Haar familie heeft op 18 maart een borgsom gestort om haar vrijlating te garanderen, maar gerechtelijke ambtenaren en gevangenisautoriteiten hebben toch geweigerd om haar verlof te verlenen.

Sepideh Farhan, burgerrechtenactiviste, werd tijdens de opstand eind december 2017 en januari 2018 door de veiligheidstroepen gearresteerd en zit haar straf uit in de Evin-gevangenis. Sepideh Farhan kreeg zes jaar gevangenisstraf en 74 zweepslagen door afdeling 36 van het gerechtshof van Teheran. Op 1 januari 2020 werd ze gevangen gezet en overgebracht naar de Evin-gevangenis om haar straf uit te zitten.

Ondertussen lopen Saba Kord Afshari en haar moeder, Raheleh Ahmadi, die beiden ook gevangen zitten in de vrouwenafdeling van de Evin-gevangenis, het risico op een COVID-19-infectie, maar gerechtelijke ambtenaren hebben geweigerd om hen desondanks verlof te verlenen.

Terwijl de infectie en het dodental van het nieuwe coronavirus in heel Iran blijven toenemen, worden gevangenissen bijzonder zwaar getroffen, aangezien het regime de gevangenen opzettelijk onthoudt van middelen waarmee ze zichzelf tegen het virus kunnen beschermen.

De gerechtelijke ambtenaren hebben aangekondigd dat ze tijdelijk 70.000 gevangenen hebben vrijgelaten om het virus te ontlopen.

Politieke gevangenen behoorden  echter niet tot de 70.000 die naar verluidt op verlof waren gestuurd.

Tientallen politieke gevangenen, waaronder de Iraanse advocaat en mensenrechtenadvocaat Nasrin Sotoudeh, zijn in hongerstaking om te protesteren tegen het achter de tralies te houden van politieke gevangenen terwijl door het coronavirus duizenden mensen in Iran sterven.