Verscheidene kinderen gedood tijdens de demonstraties in Iran in november 2019

29 november 2019

Betrouwbare berichten vermelden dat er verscheidene kinderen waren onder de demonstranten, waarop werd geschoten en die werden gedood, nadat protesten waren uitgebroken op 25 november, in meer dan 173 steden, verspreid over geheel Iran.

Talrijke video’s, die verschenen op het internet tonen het gebruik van dodelijk geweld tegen demonstranten door het Iraanse regime gedurende de november-demonstraties.

Meer dan 450 personen , waaronder verscheidene kinderen, werden in het wilde weg beschoten en gedood door de Revolutionaire Garde (IRGC), de militie Bassij, agenten in burger en de politie

Tenminste 4000 personen werden beschoten en gewond, terwijl meer dan 10000 mensen werden gearresteerd, waarvan een groot aantal  gewonden. De echte cijfers zouden veel hoger kunnen uitvallen, omdat informatie ontbreekt, omdat het internet gedurende 10 dagen werd geblokkeerd door de autoriteiten om verspreiding van het nieuws tegen te gaan.

Nikta Esfandani werd in het hoofd geschoten door veiligheidstroepen op 16 november 2019 op de avenue Sattar Khan in Teheran. De familie van Nikta Esfandani zocht drie dagen naar haar voor zij haar lichaam vonden. Beambten van het regime zeiden tegen de familie dat zij hen de kosten van de kogels niet in rekening zouden brengen omdat ze pas 14 jaar oud en dus een kind was. Geboren in april 2005 werd ze 20 november 2019 begraven op de begraafplaats Behesht-e Zahra. 

 Mohammad Berihi, 17-jaar oud, werd neergeschoten en gedood op 15 november in Ahvaz, de hoofdstad van de olierijke provincie in het zuidwesten van Iran.

Sasan Eidi Vand, 17-jaar oud, werd ook doodgeschoten door de veiligheidstroepen in Isfahan, in centraal Iran.

Amir Hossein Dadvand, 17-jaar oud, werd neergeschoten en gedood door de veiligheidstroepen van de staat, ook in Isfahan.

Amir Reza Abdollahi, 13-jaar oud, werd doodgeschoten op 19 november door veiligheidstroepen in Eslamshahr, Teheran. Zijn familie woont in Elalamshahr, provincie Teheran. Het dode lichaam werd hen na drie dagen overgedragen. De familie van Amirreza werd gedwongen om niet met de media over zijn dood te spreken. Ze kregen het lichaam pas terug na beloofd te hebben het in stilte te zullen begraven. 

Reza Neisi, 16-jaar oud,  werd doodgeschoten op 16 november door de veiligheidstroepen in Ahvaz.

Pezhman (Ali) Qolipour Malati, nog geen 18 jaar, was op weg om voor zijn broer een smoking op te halen voor zijn bruiloft, toen hij werd doodgeschoten door veiligheidstroepen van het regime in Karaj. Zijn lichaam werd ter ruste gelegd op 24 november in Langeroud, in het noorden van Iran. 

Reza Moazami Gudarzi, 18-jaar oud, kwam terug van het turnen toen hij werd doodgeschoten door de veiligheidstroepen. Zijn lichaam werd door de autoriteiten teruggegeven onder de voorwaarde dat hij in een verder gelegen dorp zou worden begraven. Hij werd begraven in het afgelegen dorp Borujerd, in het westen van Iran.

Mohammad Taheri, 17-jaar oud, werd doodgeschoten door veiligheidstroepen in Saveh gedurende de protesten.

Pedram Jafari, 18-jaar oud, werd doodgeschoten door de veiligheidstroepen in Karaj, vlakbij Teheran.

Volgens Koerdische bronnen, werd een ongeïdentificeerde vrouwelijke student op zondagavond 17 november, gedood in Sanandaj, de hoofdstad van de provincie Koerdistan. Een student, die er getuige van was, vertelde dat de studente uit Saqqez werd geraakt door een traangasgranaat, die haar in de buik trof.