Vice President van het Europees Parlement Telicka: De EU moet niet zwijgen over het gedrag van de Iraanse autoriteiten tegen demonstranten

Dinsdag 2 januari 2018

Terwijl een groot deel van de wereld genoot van een rustige periode tussen Kerst en Oud en Nieuwjaar vieringen, zijn er in heel Iran demonstraties geweest waarbij meer dan 24 mensen zijn omgekomen.

Het protest, dat werd veroorzaakt door ontevredenheid met prijsstijgingen en corruptie van de autoriteiten, werd snel een politieke demonstratie die riep om verandering van regime.

Duizenden Iraniërs riepen om de val van de dictator, vrijlating van politieke gevangenen en vrijheid. Demonstraties en alle vormen van conflict gaan nog steeds door in het hele land. Honderden ervan zijn de laatste dagen geweest. Hoe dan ook veroorzaakten deze acties ongepaste ingrepen door de Iraanse autoriteiten, waarbij verschillende doden vielen en velen gewond raakten.

Volgens de in ballingschap verkerende Iraanse oppositie zijn meer dan duizend demonstranten gearresteerd. Het regime probeert de demonstranten tot zwijgen te brengen. Ze blokkeren het telefoonverkeer en de toegang tot berichtendiensten op Internet.

“Ik veroordeel al het geweld dat de Iraanse autoriteiten de laatste dagen tegen de burgers die hun onvrede met het regime uitten, hebben aangewend”, zei Pavel Telicka, de Vicepresident van het Europees Parlement, die sinds kort verantwoordelijk is voor zaken betreffende mensenrechten.

“De eisen die de mensen stellen in de protesten, zijn begrijpelijk. Ik heb al lang verteld dat er schendingen van basale mensenrechten zijn in Iran, executies zijn gebruikelijk. Mensen leven onder een achterlijk en onderdrukkend regime, de gevangenissen zitten vol met politieke gevangenen. Dat is iets waarvoor wij niet onverschillig moeten zijn”, zo voegde hij toe.

De Iraanse oppositie werd in het Europees Parlement gesteund door de Belgische afgezant Gérard Deprez. In zijn verklaring, die ook gesteund is door Pavel Telicka, moedigde hij de burgers van Iran aan in het gevecht voor een betere toekomst. “Mijn collega’s en ik zijn al lange tijd bezig met het promoten van een vrij en seculier Iran in het EP, en we staan zeer sympathiek tegenover de democratische Iraanse oppositie die geleid wordt door Maryam Rajavi, die de gastspreker was tijdens de conferentie in Brussel op 6 december”, zei hij.

De conferentie werd gehouden door de groep Vrienden van een Vrij Iran, en had tot doel de Iraanse bevolking te laten zien dat er stemmen zijn die streven naar het hooghouden van de mensenrechten in hun land.

Ook Telicka was aanwezig en vertelde in zijn toespraak dat: “Tot voor kort zijn wij te toegeeflijk geweest in onze principes. We zijn ook compromissen aan het sluiten geweest waar dat niet zou moeten”, zei hij. “We moeten steviger zijn in het respecteren van fundamentele mensenrechten met betrekking tot landen waar we naartoe gaan voor bilaterale overeenkomsten”.

Na afloop van de conferentie besprak hij de situatie in Iran met mevrouw Rajavi persoonlijk tijdens een bilaterale bijeenkomst. En in de afgelopen paar dagen drukte hij zijn steun aan het Iraanse volk uit op Twitter. “Iran heeft de steun van de Europese Unie nodig, maar het moet stevig worden overwogen of we dat doen, vanwege de buitensporige daden van het Iraanse regime tegen de eigen burgers.”

“De demonstranten moeten onze steun horen”, voegde Telicka toe: “Federica Mogherini, de Hoogste Afgevaardigde van de Unie voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid, heeft nog niet officieel gesproken over de situatie. De stem van Europa wordt niet gehoord. De Tsjechen zijn ook stil. Door dit zwijgen moedigen wij echter de Iraanse autoriteiten aan in hun daden. De demonstraties zijn nog niet voorbij.”