Vijf dragers omgekomen in de maand mei, 14 andere gewond.

 

6 juni 2018

STFA - Alleen al in de maand mei zijn tenminste vijf dragers en kleine handelaren gedood en veertien gewond geraakt. Ten opzichte van de maand april, toen één drager gedood werd en er zeven gewonden vielen, was er een stijging van 137%. Volgens berichten zijn er vier dragers doodgeschoten en zeven andere gewond geraakt, binnen een tijdsbestek van tien dagen, nl. van 21 tot 31 mei 2018.

Aangezien het werkloosheidscijfer met dubbele cijfers geschreven wordt en miljoenen mensen onder de armoedegrens leven, wordt Iran met grote binnenlandse problemen geconfronteerd. Uit de statistieken blijkt dat de grensprovincies de hoogste werkloosheidscijfers van het land kennen.

Duizenden mensen in de door armoede geteisterde gebieden zijn gedwongen hun toevlucht te nemen tot 'kolbari' (zware goederen transporteren, te paard of op hun eigen rug), om in het levensonderhoud van hun gezin te voorzien.

Zowel de jongere als de oudere dragers moeten 100 tot 150 kilogram op hun rug over de bergen en door woeste stromen dragen, en dat zowel in de hete zomers als in de koude winters.

In de Iraanse grensprovincies werken meer dan 68.000 dragers, waaronder 16.000 tot 18.000 in Piranshahr en Sardasht, zo blijkt uit officiële statistieken. Uit niet-officiële bronnen blijkt echter dat het werkelijke aantal dragers in de grensprovincies tussen de 350.000 en 500 000 ligt.

In het kader van de aanpak van de "Kolbari"-problematiek door het regime zijn verschillende aanbevelingen gedaan, zoals de instelling van "vrije zones" langs de grenzen, een adequate verzekering voor de "Kolbari" en de toekenning van speciale douanekortingen om deze aan te moedigen om over de legale grenzen van het land te reien ..., maar deze discussie heeft niets zinnigs opgeleverd, integendeel, de dragers worden met nog meer moeilijkheden geconfronteerd, zoals afsluiting van vele paden.

Elk jaar worden honderden ongewapende dragers gedood of gewond door Iraanse veiligheidstroepen in de buurt van de westelijke grenzen van Iran, voornamelijk in de provincies Koerdistan, West-Azerbeidzjan en Kermanshah.

IRG-eenheden nemen hen regelmatig onder vuur, onder het voorwendsel dat het smokkelaars zijn.

Volgens de eigen staatsfunctionarissen zijn er staatsinstellingen rechtstreeks betrokken bij grote smokkelnetwerken, die hun goederen via legale en illegale havens importeren en de scheepvaartverbindingen van het land gebruiken om duizenden en duizenden goederen in het binnenland te distribueren.

Amir Khojasteh, een lid van het zogenaamde parlement van het Iraanse regime, erkent het feit dat "de hoeveelheid gesmokkelde goederen via de officiële routes van het land meer dan 80 procent bedraagt".

"Ik weet niet hoe machtig deze smokkelmaffia is, daar er ook in het parlement verschillende documenten verloren zijn gegaan en er blijkbaar niemand ter verantwoording wordt geroepen. Ik geloof dat deze maffia, met de beschikking over miljarden dollars, overal heeft kunnen doordringen," zo zei hij tegen het nieuwsagentschap Fars, dat nauwe banden heeft met de Revolutionaire Garde (IRGC) van het Iraanse regime.

Mohammad Jafar Montazeri, procureur-generaal van het Iraanse regime, omschreef de kwestie van de "gesmokkelde goederen en valuta" als een "groot probleem", met grote gevolgen voor het hele land.

De IRG is een van de grootste organen met toegang tot een groot aantal illegale havens. Het is bekend dat deze organisatie grote hoeveelheden goederen in Iran importeert, waardoor de binnenlandse productie bijna stil komt te liggen.

Voetnoot:

* Op 1 beschoten Iraanse troepen een groep dragers en doodden een van hen. De jonge drager werd als Taher Hekmati,33, geïdentificeerd. Hij was getrouwd en had vier kinderen.

* De Iraanse strijdkrachten hebben op 1 mei bij het dorp Goond een voertuig van een Koerdische handelaar achtervolgd, tegengehouden , het voertuig in brand gestoken en zijn eigendommen in beslag genomen. Een welingelichte bron meldde dat het om textiel ging.

* Op 5 mei 2018 achtervolgden staatsveiligheidstroepen een groep grensdragers en beschoten hen, waarbij ze een Koerdische drager, Rahman Tafakhor, 45, uit Piranshahr, verwondden. Een welingelichte bron meldde: "Deze Koerdische grensdrager werd in zijn been geschoten en wordt nu in het ziekenhuis van Piranshahr medisch behandeld.”

* Een groep grensdragers werd in de bergen overvallen door een grenspatrouille, waarbij Naser Nojavan van een grote hoogte naar beneden viel en ernstig gewond raakte aan nek en hoofd. Naser werd overgebracht naar een medisch centrum in Urmia, zijn toestand als kritiek omschreven wordt.

* Op 5 mei 2018 werd Rahman Tafakhor, een 45-jarige grensdrager uit Piranshar, direct beschoten door grenspatrouilles in de bergen van Kani Khoda en in zijn been gewond.

* De strijdkrachten schoten op een groep Koerdische grensdragers in de bergpas van Tateh. Een van hen, Mostafa Haji, raakte hierdoor ernstig gewond. Hij werd overgebracht naar een medisch centrum in Sanandaj.

* IRGC-troepen in de stad Piranshahr (in de provincie West-Azerbeidzjan) hebben op 23 mei 2018 een groep Koerdische grensdragers en -handelaren omsingeld en beschoten, waarbij twee grensdragers ernstig gewond zijn geraakt. Een van hen werd geïdentificeerd als Morad. De strijdkrachten confisqueerden de goederen van twintig van hen.

* Op donderdagochtend 31 mei 2018 kwam een drager, die later geïdentificeerd werd als Kamal Mohammadi, om het leven door directe beschietingen van de strijdkrachten aan de grens bij Baneh.

* Op 29 mei 2018 beschoten de Iraanse strijdkrachten een groep dragers langs de grens bij Sheno en Sidakan, waarbij een dode en twee gewonden vielen. Het slachtoffer werd geïdentificeerd als Ribar Moradi, 28 jaar, die getrouwd was en een kind had.