Voortgezette protesten van vrachtwagenchauffeurs, arbeiders, winkeliers en boeren in heel Iran

10 november 2018

Opstand Iran

Zaterdag 10 november hebben vrachtwagenchauffeurs en truckers hun staking in verschillende steden in het hele land voortgezet voor de tiende dag van een nieuwe stakingsronde. Eerder in de maanden juni, augustus en september staakten ze tegen de slechte levensomstandigheden, lage vrachttarieven, hoge kosten van reserveonderdelen, ongunstige verzekeringsvoorwaarden enz. De staking van oktober duurde 21 dagen.

In de nu aan de gang zijnde vierde ronde riepen de chauffeurs, naast hun eerdere eisen, op tot de vrijlating van hun collega's die tijdens de derde stakingsronde werden gearresteerd. Het regime had geprobeerd de staking te voorkomen door middel van allerlei vormen van druk en dreigementen.

Haft-Tapeh-suikerrietarbeiders zetten hun staking voor de zesde dag op rij voort uit protest tegen hun achterstallig loon. Sommigen van hen trokken met hun protest naar de stad om de stem van hun onschuld en hun eisen te laten horen.

Ook de arbeiders van de Ahvaz National Steel Group protesteerden op zaterdag vóót het gouverneurskantoor in de stad. Zij scandeerden: Geen enkel land heeft zoveel onrechtvaardigheid gezien; Hossein Hossein, is hun slogan, diefstal is hun trots; wat hebben de handen achter de schermen met de fabriek gedaan?

Werknemers van het Line-6-project van de stadsspoorwegen van Teheran protesteerden eveneens tegen het niet-betalen van hun salaris vóór de hoofdzetel van het bedrijf.

Delen van de bazaar en winkeliers in de 15 Khordadstraat in Teheran protesteerden tegen de hoge kosten en het gebrek aan goederen en klanten en weigerden hun winkels te openen.

Berooide boeren uit steden en dorpen rond Isfahan, zoals Ghahderijan. Varzaneh, Najaf Abad, Khorasgan, zetten hun demonstraties en sit-ins voort uit protest tegen de ontzegging van hun recht op water en tegen de moeilijke levensomstandigheden. Zij scandeerden: "Opdat we niet vernederd worden"; "Het water van Zayandeh Roud is ons onvervreemdbaar recht".

Mullah Alam-ul-Hoda, lid van de vergadering van deskundigen van het regime en vertegenwoordiger van Khamenei in Mashhad, bekende vrijdag 9 november: "Meer dan 40% inflatie als gevolg van de recessie heeft de economie geruïneerd. ... Dit is de situatie van onze arbeiders die werkloos zijn geworden, met gezinnen die zonder voedsel zitten en mijnwerkers die in het ergste geval nog wel werk hebben in de mijn, maar hun dagloon niet uitbetaald krijgen".