Vrouwelijk politiek gevangenen zijn in levensgevaar door uitbraak Coronavirus

Politiek gevangenen worden uitgesloten van de regel om verlof toe te kennen vanwege de uitbraak van het Coronavirus. Omdat deze gevangenen minder toegang hebben tot medische middelen, lopen ze een hoger risico dan anderen.

Golrokh Ebrahimi Iraee en Marjan Davari lopen het risico op een coronavirusinfectie. Uit rapporten van de Qarachak-gevangenisin Varamin waar zij zijn gedetineerd, blijkt hun celgenoot positief te zijn getest op het Coronavirus.

Families van politieke gevangenen hebben herhaaldelijk geëist dat de gevangenisautoriteiten en de rechterlijke macht hun kinderen tijdelijk verlof verlenen, maar hun eisen zijn afgewezen.

De vader van de politieke gevangene Atena Daemi kondigde ook aan dat de autoriteiten van de Evin-gevangenis zijn verzoek om tijdelijk verlof te verlenen aan zijn dochter, die aan verschillende ziekten in de gevangenis lijdt, hebben afgewezen.

De heer Hossein Daemi heeft een brief aan de hoofdcommissaris van justitie geschreven, waarin hij hem, de aanklager en de assistent-officier van justitie, als toezichthouders op de politiek gevangenen verantwoordelijk houdt voor het leven van zijn dochter.

Parvin Advaii en Farideh Veisi zijn sinds 9 maart 2020 ook in hongerstaking gegaan in de gevangenis van Sanandaj om te protesteren tegen hun onzekere status en tegen het feit dat de autoriteiten geen tijdelijk verlof geven.

Parvin Advaii is een verdediger van de rechten van vrouwen en kinderen in Marivan, Iraans Koerdistan. Ze is veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf.

In nieuws uit de gevangenis van Zanjan lopen vrouwelijke gevangenen het risico besmet te raken met het coronavirus.

Moeder van politieke gevangene Narges Mohammadi heeft haar brief aan de rechter van de rechterlijke macht, Ebrahim Raisi, gepubliceerd waarin ze aangeft dat het leven van haar dochter in gevaar is.

Mevrouw Ozra Bazargan geeft aan dat de autoriteiten van de gevangenis van Zanjan geweigerd hebben desinfecterende middelen te kopen, zelfs toen Narges Mohammadi aanbood om ervoor te betalen.

Politieke gevangene en mensenrechtenactivist Narges Mohammadi heeft last van maagdarm- en longproblemen. Ze werd mishandeld en overgebracht van de vrouwenafdeling van Evin naar de gevangenis van Zanjan, waar ze samen met gewone criminelen wordt vastgehouden.

Families van Koerdische politieke gevangenen hebben gemeld dat het openbaar ministerie en de inlichtingendiensten van verschillende Koerdische steden hun verzoek om tijdelijke vrijlating van hun familieleden tijdens de epidemie hebben afgewezen.

De levens van sommige vrouwelijke politieke gevangenen die lijden aan ernstige hartstoornissen en maagdarmklachten, zijn bijzonder in gevaar omdat ze geen enkele medische behandeling hebben ondergaan, zelfs niet na de uitbraak van het coronavirus. Onder hen is Zeinab Jalalian, veroordeeld tot levenslang in de gevangenis van Khoy in de provincie West-Azerbeidzjan. Ze lijdt aan verschillende ziekten, waaronder migraine, hoofdpijn en een verergerende oogaandoening die pterygium wordt genoemd.

Hygiëne is verre van internationale normen in de gevangenissen van Iran. Honderdduizend gevangenen zijn weerloos tegen het virus. Zij worden in de steek gelaten. Dit laat de ware aard zien van hoe misdadig een meedogenloos het geestelijke regime is.  

Tot nu toe wordt het dodental als gevolg van een uitbraak van het coronavirus geschat op ongeveer 12.000 in 230 steden in heel Iran.