Vrouwelijke arbeidsactivisten blijven na 40 dagen in de gevangenis

12 juni 2019

Drie vrouwelijke arbeidsactivisten blijven na 40 dagen in de gevangenis sinds ze gearresteerd zijn tijdens een protestdemonstratie op de Dag van de Arbeid op 1 mei 2019, tegenover het parlement van de geestelijk leiders in Teheran.

De drie vrouwelijke arbeidsactivisten zijn Marzieh Amiri, Neda Naji en Atefeh Rangriz, die onder 15 activisten door de veiligheidstroepen wreed werden gearresteerd in de demonstratie van 1 mei tegenover het parlement.

Het bevel tot detentie van Neda Naji en Marzieh Amiri is met nog een maand verlengd. De aanhouding van Atefeh Rangriz is omgezet in borgtocht, maar de gevangenisautoriteiten hebben onder verschillende voorwendsels voorkomen dat ze werd vrijgelaten. De ambtenaren van het parket van Evin zeggen dat ze geen borgtocht voor mevrouw Rangriz accepteren, omdat een nieuwe aanklacht is toegevoegd aan haar zaak.

Marzieh Amiri is overgebracht naar de algemene afdeling van de Evin-gevangenis, maar Neda Naji is teruggekeerd naar eenzame opsluiting, ondanks het voltooien van haar verhoren. Atefeh Rangriz is na afronding van haar ondervraging teruggebracht naar de Qarchak-gevangenis in Varamin.

De families van degenen die zijn gearresteerd tijdens de Dag van de Arbeid hebben zich sinds 2 mei voortdurend buiten de Evin gevangenis verzameld om onvoorwaardelijke vrijlating van hun familieleden te eisen.

Uit angst voor protesten op de Dag van de Arbeid heeft het geestelijke regime vooraf arbeidersactivisten gearresteerd en vastgehouden. Bij een incident op 26 april 2019 werd door veiligheidstroepen een inval gedaan bij een ceremonie in Jahan Nama Park aan de Teheran-Karaj Highway, waarbij 12 arbeidersactivisten werden gearresteerd. Onder hen waren vrouwelijke arbeidsactivisten mevrouw Parvin Mohammadi, vicevoorzitter van de Vrije Unie van Iraanse Arbeiders en mevrouw Haleh Safarzadeh, die in bewaring werden gehouden tot na de Dag van de Arbeid.

Parvin Mohammadi was eerder gearresteerd op 29 januari 2019 en gevangengenomen in de Evin gevangenis. In maart werd ze op borgtocht vrijgelaten.