Vrouwelijke musici verboden om te spelen voor een liefdadigheidsconcert in Qazvin

Vrouwelijke musici worden verboden om te spelen voor een liefdadigheidsconcert in Qazvin. Ze mochten zelfs niet tussen het publiek zitten

Op een van de grootste jaarlijkse liefdadigheidsprogramma's die op donderdagavond 22 mei 2019 in de provincie Qazvin werd georganiseerd, zou een traditioneel muziekensemble optreden in het auditorium van de Azad Universiteit van Qazvin. Maar op bevel van de president van de Azad Universiteit van Qazvin, Moussa Khani, werden de vrouwelijke musici van het ensemble niet toegelaten in de hal. De vrouwelijke musici mochten zelfs niet tussen het publiek zitten en naar het concert luisteren. Om deze reden verlieten veel musici uit protest het auditorium, volgens het door de staat gerunde ILNA persagentschap op 23 mei 2019.

Tegenover het ILNA zei Ahmad Shokri, de organisator van het liefdadigheidsevenement: "Dit ensemble (de vrouwelijke musici) is het meest gerespecteerde traditionele muziekensemble in de provincie Qazvin dat bereid was om gratis voor een goed doel op te treden. Maar halverwege het evenement mocht de decaan van de Azad Universiteit van Qazvin niet het podium opkomen. "

Hij voegde eraan toe: "Ze mochten zelfs niet tussen het publiek zitten, en daarom verlieten veel van de artiesten uit protest het evenement."

 Het verbieden van kunst onder het mom van religieuze voorschriften is wijd verspreid in Iran. Vrouwen mogen niet optreden als vocalisten als er ook mannen in het publiek zitten. De gemonopoliseerde staatstelevisie laat ook nooit muziekinstrumenten zien.

In februari 2019 werd een popgroep door de Iraanse religieuze politie verboden verder op te treden na een zangsolo van 12 seconden door een vrouwelijke gitarist tijdens een concert in Teheran.

In een andere situatie op 17 mei 2019 werd een zangeres onder de naam Negar Moazzam onder toezicht van het parket van de provincie Isfahan geplaatst voor haar solozang tijdens een sightseeingtour in het historische dorp Abyaneh.

Sinds de mullahs in 1979 de macht overnamen in Iran, is het vrouwen verboden om in het openbaar te zingen en zijn hun optredens altijd gecensureerd. Zangeressen worden gedwongen thuis te blijven en velen hebben het land verlaten.