Vrouwen bestrijden bosbranden met blote handen op minstens 2.000 plaatsen in Iran

Ongecontroleerde branden hebben de afgelopen maanden naar schatting op 2.000 plaatsen in de Iraanse bossen gebrand, met name in de bossen van het Zagrosgebergte en de beschermde bossen in het zuidwesten van Iran. De bosbranden begonnen op 22 mei 2020 en verspreidden zich over drie Iraanse provincies. In tegenstelling tot de regimefunctionarissen, die geen effectieve maatregelen namen om de branden te blussen, haastte de plaatselijke bevolking, waaronder veel vrouwen, zich om het vuur met blote handen en zonder enige uitrusting te blussen.

Passiviteit van het regime, zelfs terwijl branden zich verspreidden in de oude bossen van Iran

Wilde branden hebben de Zagros-bossen en natuurgebieden van Koerdistan, Khuzestan, Kohgiluyeh en de Boyer-Ahmad-provincie vernietigd en hebben zich in juni uitgebreid tot de Kaspisch-Hyrcaniaanse gemengde bossen in Aras, Oost-Azerbeidzjan.

De huidige bosbrandcrisis is een duidelijk teken van de onverantwoordelijkheid van de staatsfunctionarissen en onthult hun volledige minachting voor de waardevolle natuurlijke hulpbronnen van Iran, waar honderden zeldzame planten- en diersoorten leven.

Volgens de staatsmedia hebben de Organisatie voor Milieubescherming en de Organisatie voor de Bescherming van de Bossen tijdens al deze branden gezwegen. (De website van het staatsnieuwsagentschap khabaronline.ir - 13 juni 2020)

Farzad Azarian, lid van het parlement van de mullahs (Majlis) in Kohgiluyeh en de provincie Boyer-Ahmad, erkent het bittere feit dat de regering geen hulp biedt bij het blussen van de bosbranden en zei: "De kantoormensen zijn de reden voor de vernietiging van het kostbare erfgoed van Iran".

Jammer genoeg hadden de inwoners geen andere keuze dan te dienen als vrijwillige brandbestrijders en te proberen de branden te blussen met weinig meer dan hun blote handen," aldus Azarian: ,,Weersomstandigheden alsmede een ernstig gebrek aan brandbestrijdingsmateriaal en reddingshelikopters horen tot de redenen voor de omvangrijke schade aan het natuurpatrimonium van het land. (Het staatsnieuwsagentschap Mehr - 9 juli 2020)

 Vrouwen haastten zich om het vuur te helpen blussen met hun blote handen...

Tijdens de bosbranden in de Khaeez-regio haastte men zich met blote handen naar de bossen om de branden te bestrijden. Veel van de vrijwillige brandweerlieden zijn vrouwen die onbaatzuchtig de vlammen hebben bestreden ten behoeve van de natuurlijke bossen van Iran. Ondertussen hebben de autoriteiten geen actie ondernomen.

Een bergbeklimster, die zich haastte om milieuactivisten te helpen bij het blussen van de branden, zei dat het gebrek aan faciliteiten en uitrusting tot de belangrijkste problemen behoorde bij het beheersen en blussen van de bosbranden.

 

Talrijke video's die op de sociale media circuleren, tonen Zahra Khosravi, een inwoonster van een Mamasi-dorp, die probeert een brand te blussen met nauwelijks meer dan een bezem.

Een andere vrouw, Bibi Solat, haastte zich naar het Zagrosgebergte om het vuur te helpen blussen, eveneens met slechts een bezem.

Roya Janfza, een 19-jarig meisje, raakte gewond aan beide benen nadat ze had geprobeerd een brand in het Khaeez-gebergte te blussen.

"Ik ben een bergbeklimmer, en ik hou van de bergen, de natuur en de bossen. Toen ik hoorde dat de beschermde bossen van Khaeez in brand stonden, dacht ik bij mezelf: "Ik moet helpen die branden te blussen," zei Roya. Ze gaf aan dat andere vrouwelijke klimmers eveneens bijdroegen aan het blussen van de branden.

"Op de terugweg van de hooglanden, toen het donker werd, viel er plotseling een rots boven op me, en ik raakte gewond - mijn linkerbeen was gebroken, en mijn rechterbeen raakte gewond," voegde ze eraan toe.

Roya zegt dat ze tot nu toe veel heeft betaald voor haar behandeling. Ze werd een week lang medisch behandeld in het Dehdasht-Ziekenhuis. Haar vader is werkloos en heeft geen inkomen.

"Ik raakte gewond toen ik hielp een bosbrand te blussen in het Khaeez-gebergte ongeveer 10 dagen geleden, maar tot nu toe hebben noch de stad noch de provinciale autoriteiten mij erkend," verklaarde Roya (De officiële staatssite Hamshahrionline.ir - 14 juni 2020).

Vijf jonge mannelijke milieuactivisten kwamen om het leven terwijl ze probeerden de bosbranden te blussen. Een van de vrijwilligers in het Khaeez-gebied, Alborz Zarei, stierf een paar weken later ten gevolge van ernstige brandwonden.