Vrouwen gearresteerd in de nasleep van landelijke lerarenstaking

Vrouwen namen actief deel aan de tweede ronde van de landelijke stakingen en sit-ins van leraren en onderwijzers op 13 en 14 november 2018 in scholen in meer dan 40 steden in Iran. Ook vrouwen werden gearresteerd in de golf van hardhandig optreden tegen leraren na de tweede ronde van hun protesten.

Gevolg gevend aan de oproep van de Coordinating Council of Iranian Educators' Guild Organization weigerden Iraanse leraren les te geven en hielden in de plaats daarvan sit-ins in hun scholen.

De tweede ronde van de lerarenstakingen begon ondanks pogingen van de repressieve veiligheidstroepen in Iran tot intimidatie door de arrestatie en bedreiging van leraren na de eerste landelijke lerarenstaking vorige maand.

Iraanse leraren en onderwijzers zwijgen echter niet, en voor de derde keer dit jaar weerklonken hun stemmen in het hele land.

Iraanse leraren gingen in staking uit protest tegen de onderdrukking en gevangenschap van leraren, hun verslechterende levensomstandigheden, de inflatie, de buitensporig hoge prijzen en verminderde koopkracht. Zij riepen op tot beëindiging van de discriminatie van gepensioneerde en werkende leraren.

Vrouwen namen actief deel aan deze protestbeweging, die zich verspreidde naar meer dan 40 steden in Iran, waaronder Teheran, Isfahan, Shiraz, Tabriz, Ahvaz, Mashhad, Yazd, Kermanshah, Ilam, Hamedan, Ardebil, Jolfa, Babol, Sari, Nowshahr, Langarud, Karaj, Shahriar, Rey, Saveh, Sanandaj, Baneh, Saqqqez, Marivan, West Eyvan, Sirvan, Chaboksar, Kazerun, Lamerd, Homayoun Shahr, Jam, Asaluyeh, Bushehr, Qazvin, Zanjan, Shahr-e Kord, Chaharmahal en de provincie Bakhtiari.

In sommige steden sloten studenten en hun ouders zich aan bij de stakingen en sit-ins van leraren.

Zoals gewoonlijk probeerde het Iraanse regime de staking van de leraren te breken door actieve leraren, waaronder vrouwelijke leraren, te arresteren, tot werkhervatting te sommeren en te bedreigen.

Uit de brede steun aan de eisen van de leraren bleek echter dat hun gerechtvaardigde oproepen niet zouden worden getemperd, maar juist verder versterkt.

Volgens de Coordinating Council of Iranian Educators' Guild Organization werden twaalf leraren, waaronder twee vrouwen, en dertig lerarenactivisten gedagvaard en verhoord, en werden meer dan vijftig bedreigende berichten naar protesterende leraren gestuurd.

Fatemeh Bahmani, een leraar-activiste uit Arak, werd op 13 november 2018 gearresteerd door het Ministerie van Inlichtingen. Mevrouw Vaezi, een onderwijzeres, is ook een van de gevangenen in Shiraz.

Repressie en het gebruik van bruut geweld zijn geen uitweg voor het Iraanse regime, maar zullen de problemen van het regime van dag tot dag verergeren, omdat elke arrestatie en gevangenneming van leraren een nieuwe golf van protesten en oppositie op gang zal brengen. (26 nov. 2018)