Vrouwen In Sepidar-gevangenis in ondraaglijke omstandigheden midden in de pandemie

Vrouwen in de Sepidar-gevangenis van Ahvaz worden gevangengehouden in ondeugdelijke omstandigheden. Een gebrek aan airco en water, plus stroomuitval, verslechtert de omstandigheden in de gevangenis, midden in de hitte van de provincie Khuzestan en de aanhoudende coronapandemie.
De enige airco-installatie in de overbevolkte vrouwenvleugel is defect. De extreme hitte heeft de omstandigheden zo verslechterd, dat sommige gedetineerden flauwvallen.
De situatie is gevaarlijk voor oudere en zieke vrouwen, voor wie die tot ernstige ademhalingsproblemen leidt.
Minstens 50 vrouwen in de Sepidar-gevangenis zouden het dodelijke coronavirus hebben opgelopen.
Gevangenisautoriteiten vallen systematisch politiek gevangenen lastig, martelen hen en ontzeggen hun medische zorg.
Een gevangene van wie werd vermoed dat die het coronavirus had opgelopen, werd naar een ziekenhuis buiten de gevangenis gebracht, maar kwam daarna terug in de gevangenis zonder in quarantaine te worden geplaatst.
Gevangenisautoriteiten besteden geen aandacht aan wat gevangenen opmerken en nodig hebben. De gedetineerden hebben geen contact met de buitenwereld doordat de enige telefoonlijn vaak doorgesneden is en het praktisch onmogelijk is voor gevangenen om hun familie te bellen.
In het bijzonder verkeren de vrouwelijke politiek gedetineerden in deze gevangenis in vreselijke omstandigheden. Gevangenispersoneel maakt er misbruik van dat gevangenen gemengd worden ondergebracht om meer druk op de politiek gedetineerden uit te oefenen en hen te martelen. Vrouwelijke politiek gevangenen worden bruut lastiggevallen, vaak beledigd en gemarteld door gevangenispersoneel.
In maart 2020 braken rellen uit in deze gevangenis, als protest tegen de virusuitbraak. Dit protest werd hardhandig onderdrukt, en verschillende gevangenen werden gedood door bewakers.
De verspreiding van het coronavirus in de gevangenissen van Iran is zorgelijk, net als dat de Iraanse autoriteiten er niet in zijn geslaagd de gevangenispopulatie voldoende te beschermen.
Amnesty International stelde op 31 juli dat het vier brieven had gevonden van officieren van de organisatie van gevangenissen in Iran, die wordt overzien door het justitieel bestel. Deze officieren hadden in deze brieven hun zorgen geuit aan de minister van Volksgezondheid over het gebrek aan beschermingsmiddelen, desinfectie- en poetsmiddelen, en andere essentiële medische uitrusting. Het ministerie van Volksgezondheid heeft niet gereageerd op deze zorguitingen en Iraanse gevangenissen hebben nog steeds een gebrek aan goede middelen om met de pandemie om te gaan.
Asghar Jahangir, voorzitter van de organisatie van gevangenissen, zei in maart nog dat Iran wereldwijd dient te worden erkend als uitmuntend beschermer van de rechten van gevangenen.
Eerder gaf de directeur van het netwerk voor gezondheidszorg in Taybad aan dat er een “code rood” geldt in deze stad wat de uitbraak van het coronavirus betreft.