Vrouwenrechtenactiviste Najmeh Vahedi op Borgtocht Vrijgelaten

Gepost op 7november 2018

Op 6 november 2018 werd Najmeh Vahedi, vrouwenrechtenactiviste en afgestudeerd sociologe, die op 1 september thuis gearresteerd was door veiligheidsagenten, vrijgelaten op borgtocht in afwachting van het proces.

Vahedi was één van de velen die getroffen werden door de onlangs door de rechterlijke macht verscherpte sancties tegen vrouwenrechtenactivisten. Met haar kameraad Hoda Amid zou zij volgens berichten workshops voor het scholen van vrouwen hebben gehouden om ze te informeren over hun rechten bij huwelijkscontracten.

Human Rights Watch kwam op 5 september dit jaar met een verklaring waarin zij de Iraanse autoriteiten vroegen om op te houden met de onderdrukking van mensenrechtenactivisten zoals Amid en Vahedi en om degenen die vastzitten voor het vreedzaam uiten van hun afwijkende opinie onmiddellijk vrij te laten. Later in die maand hebben 750 burgerrechtenactivisten in Iran en daarbuiten een verklaring afgegeven, waarin de vervolging van verdedigers van vrouwenrechten wordt veroordeeld en de directe, onvoorwaardelijke vrijlating wordt geëist.

Vorige week voegde zich bij deze roep tegen het harde optreden tegen burgers ook de stem van Amnesty International, die eiste dat betrokken gevangenen onmiddellijk vrij worden gelaten en dat de lijst van juristen voor de verdediging niet beperkt mag worden tot advocaten die het regime aanwijst.