Watercrisis wakkert protesten aan in Iran

BEIRUT (Reuters) - Sinds het begin van het jaar zijn er in Iran een aantal protesten uitgebroken in verband met de beschikbaarheid van water, een probleem van groeiende politieke bezorgdheid over de droogte die inwoners in uitgedroogde gebieden ondervinden. Analisten beweren dat dit verergerd is door wanbeheer van de overheid.

Tientallen eenheden van de oproerpolitie op motorfietsen stelden zich op tegen boeren in de stad Varzaneh, zoals een andere video laat zien. Rook steeg op uit een menigte demonstranten; de persoon die dit filmde, zei dat er traangas werd afgevuurd. Een andere persoon maakte melding van confrontaties met de politie. De politie in de stad Isfahan was niet direct bereikbaar voor commentaar.

"Wat droogte wordt genoemd is vaker het gevolg van wanbeheer met water," zei een journalist in Varzaneh, die vroeg om niet te worden gefilmd omdat dit onderwerp erg gevoelig ligt

"En door dit gebrek aan water komt het inkomen van mensen in gevaar."

Boeren beschuldigen de lokale politici ervan dat zij toestaan dat het water in ruil voor steekpenningen buiten hun landerijen om wordt geleid.

Hoewel de landelijke protesten in december en januari voortkwamen uit woede over de hoge prijzen en vermeende corruptie, was op het platteland een gebrekkige toegankelijkheid van waterbronnen ook een belangrijke oorzaak, zeggen analisten.

Ten minste 25 mensen werden gedood en volgens een parlementariër werden zo’n 3700 mensen gearresteerd, de grootste uitdaging tot nu toe voor de regering van president Hassan Rouhani, die vorig jaar werd herkozen. Een foto laat zien dat milieuactivisten zich in de vuurlinie bevinden..

https://www.reuters.com/article/us-iran-security-water-crisis/water-crisis-spurs-protests-in-iran-idUSKBN1H51A5