Yekta Dodangeh, 14-jarige gearresteerd in Teheran

Yekta Dodangeh, 14-jarige gearresteerd in Teheran

Onder degenen die in Teheran op 16 september werden gearresteerd was Yekta Dodangeh, 14 jaar oud. De laatste keer dat ze haar familie belde, vertelde ze dat de veiligheidspolitie haar achterna zat. Bij publicatie van dit bericht is niets bekend over de toestand en verblijfplaats van Yekta Dodangeh.

Op de avond van zaterdag 16 september 2023 werd Yekta Dodangeh, een 14-jarige teenager uit Teheran, aangehouden door overheidspolitie op de eerste gedenkdag van het overlijden van Mahsa (Jina) Amini.

Yekta werd gearresteerd in de buurt van Azadi Square. In een kort telefoongesprek met haar familie zei ze: “De autoriteiten zitten me achterna, maar ik wist te ontsnappen”. Dit was Yekta's laatste contact, waarna haar telefoon niet meer bereikbaar was. Sinds Yekta Dodangeh's arrestatie heeft deze teenager geen verder contact gehad.

De familie van Yekta Dodangeh tast volledig in het duister over haar verblijfplaats. Langer dan een week na haar gevangenneming hebben zij alle gevangenissen en arrestantencentra in Teheran doorzocht zonder een spoor van haar te vinden. De gevangenissen hebben niet gereageerd aangaande Yekta's verblijfplaats. De politie van Teheran ontkent haar te hebben gearresteerd.

Het Iraanse regime oefent druk uit op families en gevangenen door de namen van gearresteerden niet vrij te geven, de reden van aanhouding, de locatie van gevangenen en de juridische stappen achter te houden, in het bijzonder door de aanwezigheid van gevangenen te ontkennen.