Zohreh Sarv in plaats van naar ziekenhuis naar Qarchak-gevangenis gebracht

Zohreh Sarv in plaats van naar ziekenhuis naar Qarchak-gevangenis gebracht

De politieke gevangene Zohreh Sarv is op 24 januari 2023 vanuit de Evin-gevangenis naar de Qarchak-gevangenis gebracht in plaats van naar het Taleghani-ziekenhuis.

Volgens berichten in de sociale media werd Zohreh Sarv in de Evin-gevangenis besmet met het Coronavirus. De gevangeniskliniek diagnosticeerde haar ziekte ten onrechte als een verkoudheid, en zij kreeg lange tijd geen behandeling.

Na een langdurige weigering tot behandeling werd Zohreh Sarv overgebracht naar het Shohada-ziekenhuis in Teheran. Na het uitvoeren van tests werd vastgesteld dat de door het Coronavirus veroorzaakte infectie in haar lichaam bleef door het gebrek aan tijdige behandeling. Uiteindelijk werd ze behandeld door het voorschrijven van enkele antibioticatabletten, wat niet leidde tot haar volledige herstel.

Zohreh Sarv's familie meldde: Vanwege de hardnekkige ziekte werd haar de derde dosis van het Coronavirus-vaccin geweigerd. Daarom maken ze zich zorgen over de uitbreiding van deze infectie naar het hart en de longen van mevrouw Sarv.

Over de overplaatsing van mevrouw Sarv naar de Qarchak-gevangenis zei een bron: "We weten nog steeds niet waarom mevrouw Sarv is overgebracht van de Evin-gevangenis naar de Qarchak-gevangenis onder het voorwendsel haar naar het Taleghani-ziekenhuis te sturen."

De online-activiste werd op 24 december 2019 gearresteerd door agenten van de Islamitische Revolutionaire Garde (IRGC) van de inlichtingendienst omdat ze actief zou zijn in cyberspace en een Instagram-pagina zou beheren. Nadat ze tijdens het verhoor en de voorgeleiding was overgebracht naar afdeling 1A, werd ze op 11 januari 2020 overgebracht naar de Qarchak-gevangenis.

Politiek gevangene Zohreh Sarv werd veroordeeld tot een geldboete en 74 zweepslagen op beschuldiging van het bezit van alcoholische dranken. Het vonnis werd uitgesproken door afdeling 2 van het strafhof van Teheran. Politiek gevangene Zohreh Sarv is op 5 april 2021 74 keer gegeseld. Vóór deze datum zou zij een boete betalen in plaats van zweepslagen. Na betaling van de boete en afgifte van het ontvangstbewijs bij de uitvoeringsafdeling ontdekte zij echter dat haar zaak al was gesloten.

De politieke gevangene Zohreh Sarv is door afdeling 26 van de revolutionaire rechtbank van Teheran veroordeeld tot 8 jaar gevangenisstraf op beschuldiging van "belediging van het leiderschap, propaganda tegen de staat, vergadering en samenspanning met de bedoeling te handelen tegen de veiligheid van het land". Een straf van 5 jaar werd door het Hof van Beroep van de provincie Teheran onherroepelijk verklaard.