Zweepslagen en gevangenisstraf voor gedetineerde demonstranten

https://www.hra-news.org/2018/hranews/a-16342/

De vonnissen van elf gedetineerden die in het district Shazand zijn gearresteerd tijdens de grote demonstraties in Iran eind 2017 en begin 2018, werden uitgesproken door de rechter Mohammad Reza Abdollahi van het Revolutionaire Hof van Arak en zijn als volgt:

- Mohammad Najafi, advocaat, getrouwd, beschuldigd van ‘verontrusting van de  publieke opinie/ en 'verspreiding van nepnieuws' , veroordeeld tot 3 jaar gevangenschap en 74 zweepslagen.

- Kian Sadegh, de wettelijke vertegenwoordiger van de Sepah Bank of Shazand, beschuldigd van 'verontrusting van de publieke opinie' en 'het verspreiden van nepnieuws', eveneens  veroordeeld tot 3 jaar gevangenisstraf en 74 zweepslagen.

- Abbas Safari, getrouwd, beschuldigd van 'verontrusting van de publieke opinie' en 'het verspreiden van nepnieuws', eveneens veroordeeld tot 3 jaar gevangenschap en 74 zweepslagen.

- Ali Bagheri, getrouwd, administratief medewerker, beschuldigd van ‘verontrusting van de publieke opinie’, ‘het verspreiden van nepnieuws’ en ‘het beledigen van de leider van het SSF in sociale media’, veroordeeld tot 3 1/2 jaar en 74 zweepslagen.

- Behzad Alibhakhshi, getrouwd, beschuldigd van ‘verontrusting van de publieke opinie’ veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf en 74 zweepslagen.

- Mohammad Yaghoubi beschuldigd van ‘verontrusting van de  publieke opinie’, veroordeeld tot een jaar gevangenis en 74 zweepslagen.

- Yousof Shiri, getrouwd, beschuldigd van 'verontrustingp van de ublieke opinie', veroordeeld tot een jaar gevangenis en 74 zweepslagen.

- Davoud Rahimi, getrouwd, arbeider, beschuldigd van 'verontrusting van de  publieke opinie', eveneens veroordeeld tot een jaar gevangenis en 74 zweepslagen.

- Masoud Ajloo, getrouwd, kok, beschuldigd van 'verontrusting van de publieke opinie', veroordeeld tot een jaar gevangenis en 74 zweepslagen.

- Mohammad Torabi, getrouwd, beschuldigd van ‘verontrusting van de publieke opinie’, veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf en 74 zweepslagen.

- Mevrouw Neda Yousefi, getrouwd, beschuldigd van 'verontrusting van de publieke opinie', veroordeeld tot een jaar gevangenis en 74 zweepslagen. 

(Mensenrechtenactivisten in Iran - 29 juli 2018)

Eind 2017 en begin 2018 heeft Iran de grootste demonstraties gekend sinds de presidentsverkiezingen van 2009. Op 28 dec. braken protesten uit in de noordelijke stad Mashhad, in eerste instantie aangewakkerd door bezorgdheid over de stagnerende economie van het land en de hoge prijzen van basisgoederen als eieren, die met 40 procent in prijs omhoogsprongen.

De Iraanse autoriteiten blokkeerden de toegang tot sociale media en berichten-apps waarmee demonstranten zich konden organiseren. Tijdens die bloedige maand, waarin Iran protesteerde, werden bijna 5000 mensen gearresteerd.